DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE
Od prošlih vremena do današnjih dana jabukovo sirće je hrana i lek.
Kako napraviti jabukovo sirće u domaćim uslovima bez upotrebe industrijskih dodataka u vidu šećera i konzervansa?
Postupak proizvodnje domaćeg jabukovog sirćeta:
1) Skupiti nekropljene plodove jabuka, i to da bude 2/3 raznih i 1/3 slatkih plodova.
2) Jabuke oprati , očistiti od truleži , skinuti repelje i cvetove.
3) Jabuke izdrobiti na pogodan način i staviti u neku posudu (bure, kacu, veću teglu i sl.)
4) Posudu sa izdrobljenim jabukama preliti vrelom vodom.
5) Bure (posudu) pokriti pamučnom tkaninom i ostaviti u podrumu ili ostavi da prevri.
6) Kada se prvi deo procesa vrenja završi, ocediti sirće u čiste posude (bure, balon, teglu i sl), pokriti pamučnom tkaninom obezbediti da ne ulaze mušice i ostaviti na mesto gde je temperaturaoko 20°C bar dva meseca.
7) Povremeno skidati kvasac sa površine i ostaviti ga u neku posudu radi korišćenja u sledećoj proizvodnji sirćeta.
8) Kada se pojavi sirćetna gljiva to je siguran znak da sirće previre i sazreva. Gljivu skidati i ostaviti u teglu jer se ista može koristiti kao obloga kod raznih upala.
9) Kada sirće dobije zlatnožutu boju treba ga pretočiti u staklene flaše i dobro zatvoriti.
10) Flaše sa sirćetom ostaviti na tamno i prohladno mesto.
11) Kominu od jabuka dati stoci koja je rado jede(ovce, krave, kokoške i sl.)
12) Talog koji ostane od pretakanja sirćeta ostaviti u balone i koristiti pri tovu pilića.
Sirćetna gljiva
Prirodan proces dobijanja jabukovog sirćeta traje oko 9 (devet) meseci. Na ovaj način dobijeno sirće ima pH vrednost od 4,5 do 5 što znači da je ukusno i da nije previše kiselo.
U vreme procesa sazrevanja u posudu sa sirćetom se može ubaciti platnena kesica sa majčinom dušicom, što sirćetu daje aromu.
Pojava taloga u flašama je znak prirodnosti procesa sazrevanja koji je praktično beskonačan.
Sirćetna gljiva uspešno otklanja zapaljenja i bolove tela a može se bez problema priviti na svaku svežu ranu na koži.
Pri korišćenju, sirće iz veće flaše presuti u više manjih.
Ovako dobijeno sirće je i hrana i lek.
Kao hrana se koristi za salate, čorbe i variva, a kao lek u vidu razblaženog rastvora sa medom za piće, kao obloga, a može se koristiti za masažu, kupke i td.
Nema komentara:
Objavi komentar