srijeda, 29. siječnja 2014.

Sok od nara usporava starenje

Ovo nije slikarsko remek delo. Ali zato jeste remek delo prirode. Šipak ili nar, lat. Punica granatum, toliko je kvalitetna biljka da se o njoj neprestano otkrivaju nova prvorazredna saznanja... Dosadašnje studije su nam otkrile da nar ima svojstva koja štite naše srce, sposobnosti da snižava krvni pritisak i holesterol, a novija studija španskih naučnika pokazuje da čaša soka nara dnevno može i da uspori starenje DNK.

28_2_Nar_na_dar

Tokom studije, istraživači su koristili ekstrakt celih plodova, odnosno soka, kore i semenki, a učesnici su ga unosili tokom trideset dana. Istraživači su potom otkrili „veliko smanjenje markera koji je povezan sa oštećenjima ćelija, slabljenjem funkcija mozga, mišića, jetre i bubrega; starenja.“
„Verujemo da redovno konzumiranje ekstrakta nara može da uspori proces oksidacije DNK. Starimo zato što se "razgrađujemo", ćeliju po ćeliju. Jedan od načina posmatranja procesa starenja je razmišljanje o njemu kao rđanju ili oksidaciji“, kaže dr Serđo Strajt Berger (Sergio Streit Berger), jedan od istraživača studije. A konzumiranje soka (ekstrakta) od nara to usporava.
Dr Berger dodaje i to da je „ako slobodni radikali dođu u DNK naših ćelija, šteta kumulativna i značajna, pa biti u mogućnosti da se zaštitimo od takvog procesa svakako predstavlja značajan korak.“
A mi smo sigurni da i svež plod nara ima isti efekat. Probajte.

Nema komentara:

Objavi komentar