Tokom studije, istraživači su koristili ekstrakt celih plodova, odnosno soka, kore i semenki, a učesnici su ga unosili tokom trideset dana. Istraživači su potom otkrili „veliko smanjenje markera koji je povezan sa oštećenjima ćelija, slabljenjem funkcija mozga, mišića, jetre i bubrega; starenja.“
„Verujemo da redovno konzumiranje ekstrakta nara može da uspori proces oksidacije DNK. Starimo zato što se "razgrađujemo", ćeliju po ćeliju. Jedan od načina posmatranja procesa starenja je razmišljanje o njemu kao rđanju ili oksidaciji“, kaže dr Serđo Strajt Berger (Sergio Streit Berger), jedan od istraživača studije. A konzumiranje soka (ekstrakta) od nara to usporava.
Dr Berger dodaje i to da je „ako slobodni radikali dođu u DNK naših ćelija, šteta kumulativna i značajna, pa biti u mogućnosti da se zaštitimo od takvog procesa svakako predstavlja značajan korak.“
A mi smo sigurni da i svež plod nara ima isti efekat. Probajte.
Nema komentara:
Objavi komentar