GORKO JE LjEKOVITO
Da li ste se ponekada zapitali, zašto skoro sve lekovite biljke i začini imaju gorki ili gorkasti ukus? Aloe vera, đumbir, pelin, kurkuma, itd, itd…
Da li je to slučajno, da je gorki ukus prisutan u svima njima? Ayurveda objašnjava, da ovo nije slučajnost i da je gorki ukus najlekovitiji od svih ostalih ukusa – slanog, ljutog, slatkog i kiselog. U ayurvedi, gorki ukus koristi se za lečenje mnogih vrsta telesnih i duševnih bolesti. Svojstva gorkog ukusa Poseduje antibakterijska svojstva – deluje protiv bakterija, gljivica, virusa i parazita. Sprečava nagomilavanje toksina u organizmu, poboljšava rad probave, čisti krv i stimuliše apetit. Takođe, poboljšava rad jetre, mršavljenje, poboljšava izgled kože i smanjuje mučninu. Prema ayurvedi, uravnoteženi obrok bi trebalo da sadrži svih 6 ukusa. Ako jedan ili nekoliko ukusa stalno dominiraju u ishrani, to može dovesti do disbalansa (po ayurvedi, psihofiziološke energije, koje kontroliraju tjelesne funkcije u organizmu), što uzrokuje bolest. Nažalost, naša zapadnjačka ishrana daje prednost slatkom i slanom ukusu i skoro je sasvim zanemarila gorki ukus, koji je toliko lekovit za organizam. U istočnim kulturama tradicionalno se koriste namirnice i začini gorkog ukusa – na primjer, gorka dinja i začini poput kurkume, fenugreeka i rimskog kumina. Uravnotežite vašu ishranu Posmatrajte, koji ukusi preovlađuju u jelima, šta svakodnevno konzumirate, a koji nedostaju. Jako je lako uneti previše slatkoga u organizam. Većina namirnica i jela sadrži šećer. Voće ima sladak ukus. Većina povrća i žitarica imaju blago sladak ukus. A da ne govorimo o slatkišima, kafi i gaziranim sokovima, koje mnogi od nas svakodnevno unose. Zbog toga ayurveda preporučuje svakodnevno korišćenje začina, koji daju hrani gorkasti ukus, a osim toga, poboljšavaju probavu, sprečavaju nagomilavanje toksina i širenje virusa, parazita i bakterija. Da li to znači, da stalno moram jesti gorku hranu? Naravno, da ne. Govorimo o uravnoteženoj ishrani – o ishrani, koja sadrži svih 6 ukusa. Nije dobro da preterate ni sa jednim od 6 ukusa – čak ni sa gorkim. |
Namirnice gorkog okusa: gorka dinja, zeleno lisnato povrće: salata, spanać, blitva, kelj, sezam, radič, patlidžan i gorka čokolada. Lekovito bilje gorkog ukusa: sikivica, maslačak, aloe vera, pepermint, pelin… Začini, koji sadrže gorki ukus: kurkuma, đumbir, rimski kumin, crna gorušica, klinčić… Candida i gorki ukus Preterano konzumiranje slatkog pogoduje pojavi candide, koja može ozbiljno ugroziti naše zdravstveno stanje. Poznato je, da bakterija candida “voli” slatko, ali ne podnosi gorko. Zbog toga za borbu sa candidom preporučuje se posebna dijeta, u kojoj je smanjen unos slatkog ukusa. |
Nema komentara:
Objavi komentar